↑ Return to Z jiného soudku

Print this Stránka

Recepty

JEDNODUCHÉ RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ JEDLÍKY

Protože mám ráda jednoduché, ale dobré jídlo, tak vám zde chci nabídnout další možnosti jednoduchých, rychlých a snad i zdravých jídlíček, u kterých vám mohou pomáhat i vaše dítka. Všechny recepty, které zde uvádím jsem vlastnoručně odzkoušela a jsou pozitivním hlasem schválené mou rodinou. Pokud máte něco pro tuto rubriku, napište, ráda to zde zveřejním.

Extáze

Recept na tuto  jednoduchou  a rychlou buchtu jsem dostala od kamarádky . Buchta je naprosto úžasná a měla i odpovídající název, ale zdál se mi nepublikovatelný, tak jsem ho trošku upravila a myslím, že je také velmi výstižný.Smile

suroviny: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru, 2 vejce, rozmixovaný ananasový kompot, 1prášek do pečiva, 2 lžičky sody,

na ozdobu:ořechy, čokoláda

krém: 2 kelímky pomazánkového másla, Vanilkový pudink uvařený v 200ml mléka, 1,5 lžíce cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Smícháme všechny suroviny, míchám jako první suché a pak přidávám mokré suroviny. Používám špaldovou mouku a třtinový cukr, ananasový kompot rozmixujte tak, jak je i se šťávou. Vše pořádně zamíchejte a dejte na plech, pečte na 180 stupňů do růžova, pak buchtu vytáhněte a nechte vychladnout.

Zatím co buchta chladne uvařte si pudink a až trochu vychladne přidejte ostatní složky , krému. Snažte se krém dobře rozmíchat ať v něm nejsou hrudky. Pokud je buchta vychladlá natřete ji připraveným krémem, posypte rozemletými ořechy a na úplný závěr můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou. Já většinou zůstanu jen  u oříšků. Buchta je naprosto luxusní a na plechu nezůstane dlouho.

Rychlé šlehačkové řezy

suroviny:3 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 200g strouhaného kokosu, 2 šlehačky.

Tento recept jsem také dostala od kamarádky a je velmi jednoduchý Smícháte opět suché suroviny:mouku, cukr, kypřící prášek a přidáte mokré jako vejce, olej, mléko a vše dobře promícháte. Já mám velmi ráda špaldovou mouku, takže ji používám i v tomto receptu a třtinový cukr, který se mi zdá není tak sladký a přidá zajímavou chuť. Těsto dáte na vymazaný plech nebo pohodlnější jako já na pečící papír a posypete kokosem. Opět pečete na 180 stupňů cca 25min. Když je buchta hotová, vytáhnete z trouby a hned ještě za horka opatrně polijete neušlehanou šlehačkou. Šlehačka se krásně vsákne do buchty a vznikne neuvěřitelná dobrota. Dobrou chuť.

Sypaná buchta                                                                                                                                                      

směs: 1 prášek do pečiva, 1 hrnek moučkového cukru(dávám třtinový), 3 hrnky polohrubé mouky(dávám špaldovou) náplň: 3 tvarohy, 1 hrnek cukru, 2 vejce, rozinky,citron, 1/2 l mléka                                                             máslo

Tento recept jsem dostala od manželove mamky a patří mezi naše top jen dávám méně cukru, protože původní recept se mi zdál moc sladký. Také jsem zkoušela místo tvarohové náplně strouhaná jablka a nezklamalo. Tak tedy připravíme  do mísy směs a do druhé náplň, pak na vymaštěný plech nasypeme 2 hrnky směsi, na to nalijeme náplň a pak nasypeme zbývající směs. Na závěr nastrouháme nebo nakrájíme máslo na celý povrch buchty a dáme péct na 180 stupňů. Cca za 30 min bude buchta hotová.

Zelenina na celý rok

450g celeru, mrkve, kapusty, 250g kedlubny, 200g petržele, květáku, cibule, 100g pórku, 30g česneku, 50g celerové natě,petrželové natě, 250g másla, 500g soli.

Tento recept není klasická dobrota hned k jídlu, ale výborně vám ochutí téměř vše (tedy alespoň v mém případě), polévky, omáčky, zeleninová jídla, pod maso ……a vydrží opravdu celý rok. Tak k receptu. Zeleninu očistíme a nameleme na masovém strojku. To je nejnáročnější práce. Zeleninu melu na el.strojku a jde to docela dobře jen musím tochu nakrájet na menší kousky. Dcera je nadšená když může zastrkávat zeleninu do stroje a pozorovat jak vypadává rozemletá ven (takže to není jen práce pro mamky, ale zabaví se i děti). Pak ve velkém pekáči rozpustíme máslo, přidáme umletou zeleninu, sůl a pořádně promícháme. 15 min. posmažíme a je hotovo. Podle receptu se má nechat vychladnout a naplnit do sklenic, ale já to plním ještě horké a po vychladnutí dám do ledničky. Zelenina opravdu vydrží celý rok, nekazí se a ochucujete tím o čem přesně víte co obsahuje.

Jablková buchta
4 celá vejce, 1 hrnek pískového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 hrnek oleje, 4 hrnky na kostky nakrájených jablek, 4 lžíce ořechů, rozinek či toho, co dům dal, 1 lžíce skořice, 2 hrnky polohrubé mouky (používám celozrnnou špaldovou), 1 prášek do pečiva (stačí trochu jedlé sody).

Vše, kromě jablek, pečlivě zamícháme. Vznikne husté těsto, do kterého přidáme jablka a dobře promícháme. Jde to ztuha, ale vězte, že to děláte dobře. Vzniknou vlastně jablečné kousky obalené těstem. Pak vše rozprostřete na vymazaný plech a pečte 180 C. Opravdu je výtečná.

Šťáva z bezových květů
20 květů černého bezu, 1l vychladlé převařené vody, 1 kg krystalového cukru, šťáva ze 4-5 citronů

V květnu, někde v čistém prostředí, nasbírejte s dětmi černý bez. Převařte litr vody a nechte vychladnout (jinak květy zhnědnou) a nechte v ní květy 24h máčet. Pak vše přeceďte a přidejte cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí. Naposledy přidáte šťávu z citronů, rozlijte do čistých sklenic a uchovávejte v lednici. Šťáva je výborná v chladných dnech do bylinkových čajů, ale osvěží i jako chlazená v létě.

Univerzální těsto-jablečný štrůdl
250g tvarohu, 250g mouky(špaldové), 250g tuku(dávám méně, tak 120g), vanilkový cukr

Ze surovin vypracujeme těsto a dáme na chvíli zatuhnout do lednice. Mezitím si připravíte náplň (nastrouhané jabka, skořice, cukr, ořechy). Potom těsto rozdělíte na 2 kusy a z každého vyválíte tenký plát, který naplníte náplní, zarolujete a dáte na vymazaný plech. Na plechu šrtůdly potřete rozšlehaným vejcem a dáte do troby. Pečete do růžova. Toto těsto je úžasné v tom, že ho můžete připravit i na slano (bez vanilkového cukru), třeba se salámem či sýrem. Tak dobrou chuť.

Banánové lívanečky

4 lžíce polohrubé mouky(používám špaldovou), 2 lžíce cukru(používám třtinový), 2 vejce, 2 banány, olej na smažení.

Na talířku si rozmačkáme banány, v misce našleháme Vejce s cukrem do pěny, pak za stálého šlehání přidáme mouku a banány. Když je vše dobře promíchané, rozpálíme si na pánvi trochu oleje a naběračkou na pánev nalejeme několik lívanečků, které usmažíme z obou stran. Poté vyjmeme a položíme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Lívanečky můžete podávat s marmeládou, probináčkem, jogurtem nebo čímkoliv dle vaší chuti. Mé děti lívanečky milují, tak vám přeji dobrou chuť.

Permanent link to this article: http://www.tvorimeproradost.cz/z-jineho-soudku/recepty/